Fűtés, amitől lassan a hideg ráz ki
2020. október 29. írta: kisszalan

Fűtés, amitől lassan a hideg ráz ki

Az utóbbi időszakban rendszeresen részt veszek gépészeti konferenciákon. Valahogy követni kell a technika fejlődését...

A fűtési rendszerek tekintetében mostanra igen komoly választék alakult ki, és a konferenciák alapján az összes megoldás a lehető legjobb. Akinek pellet kazánja van, annak az a legjobb, akinek gázkazánja van, az azt mondja, jobb, mint a hőszivattyú, akinek hőszivattyúja van, az mindennél jobb, van olyan is aki szerint az elektromos felületfűtés feleslegessé teszi az összeset, és sorolhatnám a végtelenségig. 

Ahol végleg elvesztettem a fonalat, az az volt, amikor elkezdjük kombinálni a rendszereket. Hogy miért vagyok ezen kicsit kiakadva? Egy komolyabb társasház, irodaház, vagy ipari ingatlan esetében ha felépítünk egy komoly, hatékony, de bonyolult rendszert, az senkit nem zavar, hiszen ott van szakember, aki átlátja a működést, tudja hogy probléma esetén mikor kit kell hívni, és a rendszerek teljesítménye akkora, hogy a bonyolultabb rendszer magasabb fenntartási költsége elenyésző a spóroláshoz képest.

De mit hallok a konferenciákon? Rakjunk családi házba hőszivattyút, támogassuk meg egy gázkazánnal, rakjunk rá egy okos épületfelügyeleti rendszert, segítsünk rá az egészre egy napelemmel, és a melegvíz előállításba talán még némi napkollektor is besegíthet. Mi van? Egy családi házba? És ha a laikus tulaj azt veszi észre, hogy hideg víz jön a zuhanyból, akkor a kazánost, a hőszivattyúst, az automatikást, a villanyszerelőt, a szivattyúk szervizét, vagy kit hívjon? Persze egy ilyen rendszereket már karban is kell tartani, tehát elvileg van kit hívni, de családi ház méretben nem igazán kapkodnak a megrendelésért azok a cégek, akik ezt komplexen el tudják vállalni, de ha mégis, akkor az nem olcsó. Ha meg külön külön van szerződve, akkor meg megint csak ott tartunk, hogy most kinek is kell telefonálni?

Értem a törekvést. Energetikailag valóban a komplex rendszerek a legjobb megoldás, hiszen nincs olyan rendszer, ami minden körülmények között a leghatékonyabb. Ha olyan zöldek vagyunk, hogy még a hajunkat is sövényvágóval nyírjuk, akkor mindenképpen ez a jó irány. Ha azonban a való világban élünk, akkor nem feltétlenül az energetikai hatékonyság, sokkal inkább a pénzügyi hatékonyság a döntő.

A gépészeti rendszerek kiválasztása esetén érdemes minden esetben legalább nagyságrendi megtérülési számításokat végezni, ennek során pedig az energia fogyasztáson kívül figyelembe kell venni a beruházási költséget a várható élettartamot, az energia felhasználást, a karbantartási és becsült javítási költségeket is. Nehéz pénzben kifejezni, de nem utolsó sorban érdemes figyelembe venni még a rendelkezésre állást is. Ha télen -20 fokban leáll a rendszer az automatika miatt, és az egyetlen ember aki ért hozzá törött lábbal a kórházba fekszik, akkor az probléma. Márpedig a több szakembert foglalkoztató komolyabb cégeknek egy családi ház nem nagy biznisz, drága lesz tőlük venni. Ha meg Józsi ért hozzá ugyan, de senki meg nem fejti hogy rakta össze, akkor igen kiszolgáltatottak leszünk.

Ez tehát egy nagyon sok változós egyenlet. Ha fűtési rendszert akarunk választani, vagy nagyon ássuk bele magunkat, és képezzük magunkat szakértővé.

A másik lehetőség, hogy megbízunk egy független szakembert, hogy segítsen választani.

Az biztos, hogy azon a megoldáson lassan túl kell lépni, hogy a Józsi kazánokat szerel, majd ő megmondja mit érdemes. (Mert akkor Józsi kazánt fog eladni nekünk...)

A bejegyzés trackback címe:

https://johaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9116262860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2020.11.07. 11:58:19

Ebbe még így nem gondoltam bele, de az utóbbi időkben egyre komolyabb gépészet van a lakóházakban is, lehet, hogy nemsoká eljön az a korszak, hogy ha valami meghibásodik, akkor nem a kazánost/villanyszerelőt/vízvezetékszerelőt/riasztóst kell hívni, hanem egy gépészt, aki megkeresi, hogy az egymásra épülő rendszerek közül melyik (melyek) hibásodott (hibásodtak) meg, és utána ő hívja az illetékes szakembert (szakembereket)?
Kombinált rendszereknél (napelem + vezetékes áram vagy vezetékes víz + esővíztároló) már nem egyértelmű, hogy melyik ment tönkre, és úgy tűnik, hogy a jövőben a legegyszerűbb házban is egyre több alrendszert vonnak be közös vezérlés alá (az okosotthon pont segíthet a hiba megtalálásában mondjuk, de valakinek azt is karban kell tartani, illetve fel kell építeni - és igen, fontos szempont, hogy itt is szabvány legyen, ne egyedi rendszerek, pont azért, hogy ne egy emberhez legyen kötve a fenntartás)
süti beállítások módosítása