Szűrőbetétes textil maszk... Ekkora egy marhaságot!
2020. november 11. írta: kisszalan

Szűrőbetétes textil maszk... Ekkora egy marhaságot!

szuros_maszk.png

Ez egy nagyon téma idegen bejegyzés, de annyira kikívánkozik belőlem, hogy letojom a téma idegenséget.

Magyarázza el nekem valaki szépen lassan, hogy én is megértsem, mi jó a szűrőbetétes textil maszkokban? Mármint azon kívül, hogy eladhatók, hiszen a minősített szűrőbetétek úgy megszűrik a levegőt, mintha minden szippantásért egyszerre a Pilisbe szaladnál ki....

Nézzük, mit is mond a fizika. Van egy felületünk, aminek van egy bizonyos légellenállása. Fogjuk ezt a felületet, és durván a harmadán-negyedén megvastagítjuk egy szűrővel. Értelem szerint a vastagabb, szűrős felületnek nagyobb lesz az ellenállása. Kérdem én, hol fog a levegő bemenni a maszkba lélegzés közben? A csodálatos hegyi levegőt előállító szűrőn keresztül, ahol nehezebb neki bejutni, vagy mindenhol máshol, ahol könnyebb?

Persze ebben most van egy kis túlzás is, hiszen tényleg bejut némi  levegő a szűrőn át is, és az talán tényleg jobban meg lesz szűrve, de akkor nézzük meg, hogy mennyire!

Tegyük fel, hogy a vizsgált maszkunk alapból 80%-ban megszűri a levegőt. Ez talán nem alaptalan felvetés. Párosítunk hozzá egy 95%-os hatékonyságú szűrő betétet a felület 1/3-án. Nagy csodák nincsenek, a szűrő általában minél hatékonyabb, annál nagyobb ellenállást jelent, de esetünkben ettől tekintsünk el, hogy ne ijesszünk el senkit, csak azzal számoljunk, hogy a szűrőbetét hasonló ellenállást jelent a levegő számára, mint maga a maszk.

Namármost, ez esetben azonos mennyiségű levegőt felhasználó légzést feltételezve:

szures.png

Elnézést a képlet miatt, biztos van elegánsabb módja is a számításnak, de most fel vagyok paprikázva, úgyhogy a lényeg a végeredmény, az elegancia majd megnyugvás után.

Ezek után tegye fel a kezét, aki azt hitte, hogy a 95%-os szűrő betéttel egy 95%-os szűrésű maszkja lesz!

De tényleg kíváncsi vagyok, hogy ki mit gondol. Szavazzunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://johaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3916282032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása