Automatika, ami még nem automatikus
2020. november 01. írta: kisszalan

Automatika, ami még nem automatikus

Az előző bejegyzésemben kitértem röviden az automatika kérdésére is, és menet közben megfogalmazódott bennem pár gondolat, amit nem szívesen engednék el.

Az automatika az épületek agya. Ahogy arra körbe nézve sok példát láthatunk, agy nélkül is lehet élni, de azért hatékonyabb a működés, ha némi intelligencia is szorul a testbe.

A nagyobb, összetettebb épületek esetén valamilyen automatika rendszer létezése már alap. Ugyan találni még mindig komoly létesítményeket is kézi működtetéssel, de ez szerencsére kiveszőben van. A családi házak azonban ezen a téren komoly lemaradásban vannak, és ez nem véletlen.

Ahogy azt az előző bejegyzésemben is kifejtettem röviden, a probléma abban áll, hogy a komolyabb cégek számára egy családi ház nem csábító célpont, a kis magánvállalkozók esetében pedig nagyon kiszolgáltatott lesz az ember. Ez utóbbi azért lényeges, mert mondjuk egy kazán esetében ha kiesik a képből a telepítő, keresek egy másik szakembert, az eljön, körbenéz, és már teszi is a dolgát. Egy automatika esetében ez a körülnézés akár több napos bogarászás is lehet, ha egyátalán vállalja valaki.

Akkor nincs megoldás? A családi házak soha nem lesznek (rendesen) okosítva?

Lehet persze, hogy van más megoldás is, de ahogy én látom a kvázi szabványos, nagy tömegben gyártott és alkalmazott eszközök, platformok használata és a dokumentálás lehet a megoldás. Az eszközök kiválasztása még talán senkinek nem fáj, nade a dokumentálás... "Úgyis engem fogsz hívni, én meg tudom mi van itt." Míg a fejére nem esik egy féltégla...

A dokumentálás fontos. Ha Józsi a villanyszerelő jól építette fel a kis rendszerünket, akkor neki is az, hiszen 10 év múlva, amikor az első hiba adódik, már ő sem fog emlékezni mi hogy van. Persze ez egy extrém dolog. Nem hiszem, hogy Józsinak a villanyszerelőnek kellene átlátni azt, hogy hogy kell működnie hatékonyan egy épületgépészeti rendszernek. Jobb ezt egy valódi automatikás szakemberre bízni, de dokumentálni, főleg ilyen kis méretben, senki nem szeret.

Mit követeljünk meg mindenképpen az automatikásunktól? Rendszersémát, alaprajzi elrendezést kábelezési nyomvonalak feltüntetésével, sémarajzokat, rendszerleírást (ami leírja hogy épül fel a rendszer), működési leírást (ami leírja a rendszert működtető logikát), nem közvetlenül ide tartozik, de követeljük meg az eszközök és kábelek feliratozását.

Én kicsit kütyü mániás vagyok, úgyhogy mindenkit buzdítok az okosításra. De csak okosan! Aki bizonytalan abban mit is és hogyan kellene, és nem akar (vagy tud) megkérdezni egy szakértőt már a tervezgetés során, az inkább maradjon a biztosan működő kevésbé cizellált megoldásoknál!

A bejegyzés trackback címe:

https://johaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5216262904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2020.11.03. 14:29:03

Nagyon jó a téma, egy ideje gondolkodom az építkezésen, az elmúlt 15 évben rengeteget változtak a családi házak gépészetei, egyre több a szenzor, vezérelhető berendezés, az ezeket kezelni képes rendszer - ha jól értem, viszont ilyen kis rendszerekre még nincs egységes szabvány. Rendszeresen fogom olvasni a blogot, mert ha jól sejtem, nagyon sok hasznos dologról lehet majd itt olvasni.

kisszalan 2020.11.05. 11:21:07

@Karvaly: Köszönöm a biztatást! Ha van konkrét téma, ami érdekel, nyugodtan feldobhatod, hátha hozzá tudok szólni. :-)
süti beállítások módosítása